Doświadczenie akademickie
Funkcje organizacyjne:
- Członek wydziałowej grupy ds.: Strategii dyscypliny naukowej, Promocji dyscypliny TŻiŻ 2020-2024.
- Pełnomocnik Dziekana ds. e-learningu, 2020-2024, 2024-2028.
- Opiekun roku studiów Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, 2011-2016, 2020-2024.
- Członek Rady Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa, od marca 2017.
- Wykład inauguracyjny „Proteazy z surowców ubocznych przemysłu rybnego” rozpoczynający rok akademicki 2017/2018, wykonany na zaproszenie Dziekana WNoZiR, 04.11.2017.
- Członek komisji bloku technologia żywności podczas etapu okręgowego XL Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, Pyrzyce, 22 kwietnia 2016, nr powołania SDS-11/1303/2016.
- Współzałożyciel i współopiekun Studenckiego Koła Naukowego Technologii Rybnej i Enzymów - FishBioTech, w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym, od 2012.
- Webmaster strony internetowej: Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa 2010-2015, PTTŻ oddział Szczecin 2016-obecnie
Recenzje prac doktorskich:
- Recenzent pracy doktorskiej autorstwa Maria Helbo Laub-Ekgreen, pt.: ”Optimization of pickled herring production - approaches for process and quality control” w National Food Institute, Technical University of Denmark, Lyngby, 13 września 2018, promotor: Prof. Flemming Jessen.
- Recenzent pracy doktorskiej autorstwa Agnieszki Leszczuk-Piankowskiej pt. „Ocena wpływu wybranych czynników techniczno-technologicznych na parametry procesu cieplnej sterylizacji konserw rybnych” wykonanej pod kierunkiem prof. dr hab. Piotra Bykowskiego w Uniwersytecie Morskim w Gdynii.
Promocja doktoratów:
- Patryk Kamiński, 2024 (obrona z wyróżnieniem)
- Tomasz Sawicki, 2022
Recenzje projektów naukowych:
- Recenzent projektów: Baltic Research Programme, Post Doc dla State Education Development Agency (SEDA) of Latvia, 2020-2021
- Recenzent projektów badań podoktoranckich dla Państwowej Agencji Rozwoju Edukacji (SEDA) Republiki Łotewskiej, 2020
- Recenzent projektów w konkursie Awarding Grants for Innovative Projects dla Ministerstwa Nauki w Czarnogórze
- Recenzent projektów naukowych oraz ekspert w kontroli projektów, od 2014 dla: NCBiR w programach: PBS, BIOSTRATEG, POIG, LIDER, POIG szybka ścieżka, POIR, Nutritech jako Panel ekspert oraz Ekspert wiodący.
Udział w organizacjach:
- Członek oraz przedstawiciel uczelni ZUT w "Klaster Westpomeranian Greenfield", 2023 – obecnie
- Członek Komisji rewizyjnej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oddział Szczeciński na lata 2021 – 2024
- Delegat na Walne Zebranie Delegatów Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oddział Szczeciński na lata 2017 – 2021
- Członek Institute of Food Technologists (id no. 01039573), Chicago, USA, od 2016 - obecnie.
- Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Warszawa, od 2013 - obecnie.
Członek w zespołach redakcyjnych czasopism i recenzent:
- Guest Editor of Special Issue “Effects of Processing on Food Composition, Nutritional Value and Sensory Quality - 2nd Edition” in Applied Science journal (IF = 2.838, MEiN = 100), 2023 -.
- Review Editor in Frontiers in Sustainable Food Systems, IF = 5.005, czasopismo na liście ministerialnej, 2023 – obecnie
- Review Editor in Frontiers in Food Science and Technology, Specialty Section: Food Biotechnology, 2023 - obecnie.
- Guest Editor of Special Issue “Effects of Processing on Food Composition, Nutritional Value and Sensory Quality” in Applied Science journal (IF = 2.838, MEiN = 100), 2022-2023.
- Editorial Board Member, Review Editor od 2013: International Journal of Nutrition and Food Science, Science Publishing Group (USA).
- Handling Editor od 2013: Journal of Coastal Development, OMICS Group.
- Advisory Board Reviewer 2015 - 2016: Polish Journal of Food and Nutrition Sciences.
- Recenzent ponad 100 prac dla ponad 30 czasopism:
Acta Ichthyologica at Piscatoria
Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria
ACS Sustainable Chemistry & Engineering
Agronomy Research
Apply Science
Biosensors Journal
Electronic Journal of Polish Agricultural Universities
Fishes
Food and Bioprocess Technology
Food Chemistry
Foods
Food Science and Technology
Food Science and Technology International
Innovative Food Science & Emerging Technologies
International Journal of Food Engineering
International Journal of Food Science & Technology
International Journal of Nutrition and Food Science
Journal of Aquatic Food Product Technology
Journal of Food Process Engineering
Journal of Food Processing and Preservation
Journal of Food Science
Journal of Food Quality
Journal of Marine Science and Engineering
Journal of Nutritional Health & Food Science
Journal of the Science of Food and Agriculture
LWT - Food Science and Technology
Meat Science
Membrane Water Treatment, An International Journal
Molecules
Nauka Przyroda Technologie. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
PLOS One,
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences