Patenty
- Szymczak M., Kamiński P. 2023. Sposób otrzymywania agregatów naturalnej astaksantyny, zgłoszenie P.444158 w dniu 22-03-2023.
- Szymczak M., Kamiński P. 2023. Sposób poprawy dojrzałości mięsa marynowanych śledzi o niskiej jakości technologicznej z wykorzystaniem proteaz trawiennych, zgłoszenie P.444083 w dniu 15-03-2023.
- Szymczak M., Kamiński P., Jaczynski J. 2023. Sposób obróbki solanki pozostałej po procesie solenia lub marynowania lub nasalania, zgłoszenie P.443797 w dniu 16-02-2023.
- Szymczak M., Kamiński P., Jaczynski J. 2023. Solanka do nastrzykiwania mięsa ryb tłustych, szczególnie łososia, zgłoszenie P.443484 w dniu 13-01-2023.
- Szymczak M., Kamiński P., 2022. Sposób wytwarzania surowego preparatu proteaz trawiennych z ryb, zgłoszenie P.443190 w dniu 20-12-2022. nr prawa wyłącznego Pat.245905 (2024).
- Szymczak M., Kamiński P., Szymczak B., 2022. Sposób marynowania metodą niemiecką śledzi poławianych w sezonie żerowania, zgłoszenie P.441357 w dniu 02-06-2022. nr prawa wyłącznego Pat.245424 (2024).
- Szymczak M., Kamiński P., Szymczak B., 2021. Sposób poprawy dojrzałości mięsa marynat zimnych ze śledzi poławianych w okresie żerowania, zgłoszenie P.438618 w dniu 29-07-2021, nr prawa wyłącznego Pat.243225 (2023).
- Szymczak M., Felisiak K., Szymczak B., Kamiński P., Dmytrów I. 2019. Sposób obróbki termicznej zimnych marynat rybnych, zwłaszcza marynat śledziowych słabo dojrzewających, zgłoszenie P.432231 w dniu 16-07-2019, nr prawa wyłącznego Pat.241290 (2022).
- Szymczak M., Felisiak K., Szymczak B., Tokarczyk G. 2017. Sposób marynowania ryb morskich i słodkowodnych opornych na marynowanie, P.426641, patent przyznany 23.11.2020, nr prawa wyłącznego Pat.237103.
- Szymczak M. 2015. Sposób zwiększenia aktywności proteolitycznej w kąpieli pozostałej po marynowaniu śledzi, projekt zgłoszony 25.11.2015, P.415721, Patent przyznany 15.05.2019, nr prawa wyłącznego Pat.232995.
- Szymczak M. 2014. Sposób oceny jakości marynowanego mięsa ryb, projekt zgłoszony 23.01.2014, P.407665, Patent udzielony 20.10.2017, nr prawa wyłącznego Pat.228283.
- Technologia wysokiej wydajności marynowania ryb, Szymczak M., Szymczak B., projekt zgłoszony jako know-how, 20.03.2014;
- technologia przedstawiona na European Seafood Exposition, 23-25 kwietnia 2013, Brussels, Belgium,
- technologia sprzedana w polskim przemyśle rybnym.
Wdrożenia:
- Szymczak M., Sawicki T. 2022. Zastosowanie konserwantów i innych dodatków do żywności do utrwalania krewetek w solance, w firmie: RESKO Sp. z o. o., ul. Bohaterów Warszawy 13, 72-315 Resko.
- Szymczak M., Szymczak B. 2014. Technologia wysokiej wydajności marynowania ryb, w firmie ZGODA sp. z o.o., Stary Borek, 20.03.2014.
- Szymczak M., Okseniuk H. 2011. Optymalizacja zastosowania handlowych preparatów transglutaminazy do specyfiki surowca, w firmie Lucky Union Foods-Euro, Nowa 7, 72-100 Łozienica.
- Szymczak M., Okseniuk H. 2011. Optymalizacja temperatury utrwalania paluszków krabowych z surimi, w firmie Lucky Union Foods-Euro, Nowa 7, 72-100 Łozienica.