Patenty

Patenty:
  1. Szymczak M., Kamiński P. 2023. Sposób otrzymywania agregatów naturalnej astaksantyny, zgłoszenie P.444158 w dniu 22-03-2023.
  2. Szymczak M., Kamiński P. 2023. Sposób poprawy dojrzałości mięsa marynowanych śledzi o niskiej jakości technologicznej z wykorzystaniem proteaz trawiennych, zgłoszenie P.444083 w dniu 15-03-2023.
  3. Szymczak M., Kamiński P., Jaczynski J. 2023. Sposób obróbki solanki pozostałej po procesie solenia lub marynowania lub nasalania, zgłoszenie P.443797 w dniu 16-02-2023.
  4. Szymczak M., Kamiński P., Jaczynski J. 2023. Solanka do nastrzykiwania mięsa ryb tłustych, szczególnie łososia, zgłoszenie P.443484 w dniu 13-01-2023.
  5. Szymczak M., Kamiński P., 2022. Sposób wytwarzania surowego preparatu proteaz trawiennych z ryb, zgłoszenie P.443190 w dniu 20-12-2022.
  6. Szymczak M., Kamiński P., Szymczak B., 2022. Sposób marynowania metodą niemiecką śledzi poławianych w sezonie żerowania, zgłoszenie P.441357 w dniu 02-06-2022. UPRP wydał decyzję o przyznaniu prawa wyłącznego (załączono dokument), nr Pat
  7. Szymczak M., Kamiński P., Szymczak B., 2021. Sposób poprawy dojrzałości mięsa marynat zimnych ze śledzi poławianych w okresie żerowania, zgłoszenie P.438618 w dniu 29-07-2021, UPRP wydał decyzję o przyznaniu prawa wyłącznego (załączono dokument), nr Pat
  8. Szymczak M., Felisiak K., Szymczak B., Kamiński P., Dmytrów I. 2019. Sposób obróbki termicznej zimnych marynat rybnych, zwłaszcza marynat śledziowych słabo dojrzewających, zgłoszenie P.432231 w dniu 16-07-2019, nr prawa wyłącznego Pat.241290.
  9. Szymczak M., Felisiak K., Szymczak B., Tokarczyk G. 2017. Sposób marynowania ryb morskich i słodkowodnych opornych na marynowanie, P.426641, patent przyznany 23.11.2020, nr prawa wyłącznego Pat.237103.
  10. Szymczak M. 2015. Sposób zwiększenia aktywności proteolitycznej w kąpieli pozostałej po marynowaniu śledzi, projekt zgłoszony 25.11.2015, P.415721, Patent przyznany 15.05.2019, nr prawa wyłącznego Pat.232995.
  11. Szymczak M. 2014. Sposób oceny jakości marynowanego mięsa ryb, projekt zgłoszony 23.01.2014, P.407665, Patent udzielony 20.10.2017, nr prawa wyłącznego Pat.228283.
  12. Technologia wysokiej wydajności marynowania ryb, Szymczak M., Szymczak B., projekt zgłoszony jako know-how, 20.03.2014;
    - technologia przedstawiona na European Seafood Exposition, 23-25 kwietnia 2013, Brussels, Belgium,
    - technologia sprzedana w polskim przemyśle rybnym.


Wdrożenia:
  • Szymczak M., Sawicki T. 2022. Zastosowanie konserwantów i innych dodatków do żywności do utrwalania krewetek w solance, w firmie: RESKO Sp. z o. o., ul. Bohaterów Warszawy 13, 72-315 Resko.
  • Szymczak M., Szymczak B. 2014. Technologia wysokiej wydajności marynowania ryb, w firmie ZGODA sp. z o.o., Stary Borek, 20.03.2014.
  • Szymczak M., Okseniuk H. 2011. Optymalizacja zastosowania handlowych preparatów transglutaminazy do specyfiki surowca, w firmie Lucky Union Foods-Euro, Nowa 7, 72-100 Łozienica.
  • Szymczak M., Okseniuk H. 2011. Optymalizacja temperatury utrwalania paluszków krabowych z surimi, w firmie Lucky Union Foods-Euro, Nowa 7, 72-100 Łozienica.